Zauvek lepi (umetnost šminkanja preminulih)

evenflowmakeup 20 00:59
Drage moje,

Izvinjavam se što nisam mogla malo više da se posvetim blogu u poslednje vreme, ali pošto su se obaveze drastično smanjile, eto prilike.

Danas jedan malo nestandardan post, a vas molim da ne pobegnete odmah! Potrudiću se da ga napravim što zanimljivijim.

Naime, u celoj ovoj situaciji besparice i beznađa uhvatim sebe kako razmišljam o poslovima koje niko neće, a trebalo bi da su dobro plaćeni. Odlutam ja tako u mračne delove psihe i dođem do jednog krajnje neobičnog i kontraverznog posla - do šminkanja preminulih. Na um mi odmah padne serija koja je oko dvehiljadite  bila popularna kod nas. Zvala se "Six Feet Under" a zanimljiva je iz minimum dve činjenice - prva je ta što se tematika vrti oko pogrebnog društva čije su usluge, između ostalih, "ulepšavanje" preminulih, a druga što jednu od glavnih uloga tumači glumac koji je mnogima sada poznat kao Dexter, dobroćudni serijski ubica iz istoimene serije.
(Izvor: futureshop.ca)
Evo o čemu se radi. Naime, svako razvijenije pogrebno društvo pruža uslugu ulepšavanja preminulih kako porodica i prijatelji ne bi morali da doživljavaju traume pri ispraćaju svojih najmilijih. To važi za sahrane na kojima je kovčeg otvoren, a može uključivati sređivanje preminulih u različitim okolnostima, ako tako porodica zahteva (prirodna smrt, ubistvo, saobraćajna nesreća...). Cilj takvih ispraćaja jeste da se porodica poslednji put pozdravi sa preminulim, a na pogrebnom društvu je da omogući da taj rastanak bude u miru i u što lepšem sećanju. 

U razvijenijim zemljama pogrebno društvo posebno angažuje osobe koje se bave pripremom i sređivanjem tela, a često se dešava da tu ulogu obavlja ista osoba. Priprema tela uključuje najrazličitije vrste restoracije i čišćenje, a njome se bave balzameri, dok  drugi posao pripada struci kozmetologa i odnosi se najčešće na šminkanje, sređivanje kose i noktiju, i oblačenje.

U našoj zemlji, po mojim saznanjima, pogrebnik radi sve ove poslove i oni ulaze u cenu grobarskih usluga. Dakle, za mene nema vajde.
Vani je situacija malo drugačija ali i dosta kompleksnija. Naime, nije dovoljno da osoba završi kurs ili školu za kozmetologiju, već i da ima minimum jednogodišnji trening u pogrebnom šminkanju, a najpoželjnije je da pored navedenog ima završene dvogodišnje studije pogrebnih studija. Potom je potrebno da položi izvestan ispit kako bi dobila licencu.
Studije se sastoje od predmeta kao što su  anatomija, hemija, patologija, pravo, etika... teorija boja, netermogena šminka i drugo, ili ti sve što je bitno za rad sa neživim telom. Sam trening se, uglavom, sastoji od rada na gipsanim glavama.
Rad na gipsanim glavama (Izvor: Pinterest.com)
Pod pretpostavkom da ste sve ovo postigli da odradite i da vas je prihvatilo neko pogrebno društvo, vaš standardan radni dan sastojaće se iz dvadesetčetvoročasovne pripravnosti, skoncentrisanosti na rad i uslišivanja i najbizarnijih želja porodice kako biste preminule što verodnostojnije predstavili.

Kao što sam spomenula gore, šminkanje preminulih spada u kategoriju netermogene šminke, ili ti šminkanja na neživim ("hladnim") telima. Koliko sam uspela da saznam, najefikasniji metod šminkanja ove vrste jeste airbrushing jer  je koža čvrsta i teško bilo šta može da se razmaže po njoj. Ideja vodilja jeste da telo izgleda prirodno i kao da spava.
Reklama za seriju Six Feet Under (Izvor: miranda-n-s.blogspot.com)
Zabeležena su izvesna svedočanstva umetnika za preminule prema kojima porodica često naruči izvestan look, pa čak i donese omiljenu šminku koju je koristila preminula osoba. Prema jednom svedočanstvu, porodica je donela dve pune kutije Chanel šminke za preminulu :)
Reklama za seriju Six Feet Under (Izvor: miranda-n-s.blogspot.com)
Pošto ovaj posao postaje veoma razgranat, bilo je očekivano da neki od većih brendova šminke izbaci na tržište svoje setove za pogrebno šminkanje. Među glavnima je poznati američki brend specijalizovan za specijalne efekte, Graftobian, a potom sledi, logično, Illamasqua, brend koji je otišao i korak dalje osmislivši posebnu uslugu pogrebnog ulepšavanja pod nazivom Poslednji akt vlastitog izraza.
Kampanja Illamasqua brenda (Izvor: beaut.ie)
Za ovu profesiju kažu  da predstavlja svojevrsno "venčanje" nauke i umetnosti kao i da je, kada se izuzmu izvesni iracionalni strahovi i nelagodnosti, kao i svaka druga "regularna" profesija, pa čak i dosta prijemčivija. Osobe koje se njome bave često navode kao prednost to što rade sa telima, a ne sa živim osobama, jer nema ko da ih požuruje, zapitkuje ili da ih kudi. Uz to, osećaju neku vrstu ponosa i posebne odgovornosti jer su poslednje osobe koje čine nešto lepo za preminulog. Međutim, da bi neko opstao u ovoj profesiji ipak mora biti posebnog kova -  da ne dopusti da ga nesreća drugih pogađa, a da opet ima veoma izraženu želju da pomogne unesrećenima.
Starinski set za šminkanje preminulih (Izvor: Pinterest.com)
I tako sam došla do zaključka da je ovo posao kojim bih mogla da se bavim ako se ukaže prilika, i ako se izuzmu izvesne okolnosti, npr. rad sa preminulom decom, ili žrtvama nesreća. Do tada, držaću se regularnog šminkanja i grafičkog dizajna. 

Toliko od mene za ovaj put. Ne bi bilo odgovarajuće da kažem da se nadam da ste uživale, ali eto, nadam se da vam je post bio zanimljiv ;) Ako imate sugestije ili zamerke, slobodno ostavite u komentaru ili mi pišite na e-mail.

Šta vi mislite o ovoj profesiji? Da li biste ikada mogle sebe da zamislite da se bavite njome?

Hvala vam na poseti!



Pogledajte moj portfolio ovde.
Pridružite mi se na Fejsbuku ovde.
Pridružite mi se na Instagramu ovde.
Pridružite mi se na Tviteru ovde.


Related Posts

O umetnosti šminkanja 4158518485424406399

20 comments

Nars ima kolekciju inspirisanu umjetnikom, koji je sminkao mrtve... :)

Oh pa to je korisna informacija! Potražiću! Hvala ti puno :*

Mogu ti reci da je tekst zanimljiviji od samog naslova :-D Iskreno malo sam se pribojavala da kliknem na naslov, Ali znatizelja je pobedila :-) Odlican tekst!!! Sto se samog posla tice, tesko da bih mogla prelomiti u glavi I navici se na ovakav posao... Svaka cast ljudima koji to mogu...

Ti mene svaki put iznenadiš sa postom. :) Veoma zanimljivo. Čestitam na hrabrosti da uopšte razmišljaš na tu temu. Skoro sam gledala jedan horor u kome lik isto sređuje mrtve i nije mi bilo prijatno, iako nisam plašljiva. :)

Hahah, iskreno bilo mi je jako teško da smislim naslov koji neće biti odbojan (bar ne toliko), s obzirom o čemu se radi :D Veoma mi je drago što ti se sviđa tekst <3 I da, definitivno svaka čast onima koji se bave ovim.

Hvala tu duušo <3 Ma ja kontam da ne bi ovo delovalo tako strašno da nema upravo filmova i serija koje mistifikuju tematiku smrti i nameću je kao nešto iskonski zlo. Ipak su to samo beživotna tela. Jedino, verujem, da čovek ima problem sa time jer nesvesno vidi sebe namesto tog tela i zato se boji.

Odličan tekst,jako zanimljiv. Ja volim malo drugačije tekstove. Normalno je nekad imati i takve ideje. Čim sam pročitala naslov znala sam da ce biti interesantno. Mislim da si videla da se bavim slikarstvom. Ima pune dve godine kako radim portrete po narudžbini. I sve češće imam naručene portrete preminulih osoba,pa i dece. Premostila sam to u glavi da sam tu da održim slikom lepo secanje na njih. Jos u novinama bio tekst o meni pod naslovom " Slikama spajam ovaj i onaj svet". I naravno počeli da naručuju ljudi sve vise. Bas nisam zamišljala karijeru tako :)

Hvala ti što deliš sa nama to iskustvo! Upravo to što si rekla da je namena tvoje slike, to je i cilj kozmetičara za preminule - da sećanje bude što lepše. Stim što će tvoju sliku stalno gledati pa verujem da je odgovornost još veća.
Hvala ti takođe na pohvalama, drago mi je da ti se tekst svideo <3

Тема је несвакидашња, баш ми је драго да сам имала прилику овако нешто да прочитам :).
Што се тиче посла, за сад мртвог човека нисам видела, а надам се да ће тако и остати, тако да се дефинитивно не бих бавила тиме, али ко може - супер. Отворен ковчег на сахранама ми је ужасан обичај, али за оне који то практикују је сјајно што постоји услуга таквог шминкања.

Draga, slažem se, mislim da običaj otvorenog kovčega samo može da izazove dodatan nemir. Ali, da, ako mora tako da bude onda barem da telo izgleda spokojno. Hvala ti puno što si odvojila vremena za tekst <3

Mene ovo posdeća na mamu moje drugarice koja joj je jednom u šali rekla - nemoj da si me sahranila bez obrva! Šalu na stranu, ovo je sigurno umetnost, ali definitivno zahteva jaku psihu i želudac umetnika. Znam da je Chloe Morelo radila u krematorijumu, ali nije šminkala pokojne :)

Moram priznati da sam s velikim zanimanjem pročitala ovaj tekst. Nisam nigdje pronašla ništa slično i svaka i čast što si odlučila o tome napisati članak. Vrlo je zanimljiv i poučan, ali moram priznati da ja vjerojatno nebih bila za takav posao.

No oni koji imaju volju za to će stvarno biti zadnji koji su preminulima poklonili nešto lijepo i zato im se divim :)

Hahha jaoj znam za slične priče xD Mislim da bih i ja tako nešto zahtevala xD
P.s. Nisam znala za Chloe :)

Veoma mi je milo što to čujem ^_^ Baš reko možda još nekome bude zanimljiva ova profesija, pa reših zato da pišem o njoj. Hvala ti draga <3

nisam sigurna da bih to mogla, svaka čast onome tko to moze da radi

Meni u teoriji deluje da bih mogla, no pitanje je kako bi zaista to delovalo u praksi :)

hahahaahah kakav post! :-) Odlično napisano! Mada nisi jedina kojoj je takav psao prolazio kroz glavu. Često sam razmišljala da li bih mogla tako nešto i kao što kažeš sve može dok nisu deca...to bi me slomilo! Još je strašniji osećaj kad imaš svoju decu. Zato mislim da bi mi to bila velika prepreka da radim taj posao a verujem da kad kreneš to da radiš ne možeš da "biraš klijentelu" :-)
Nego, biće to i kod nas zastupljenije sa rastom ekonomije (ako do toga ikad dođe)

Skroz si u pravu! Definitivno je najzeznutije to što ne znaš ko ti je sledeći klijent. P.s. Drago mi je da ti se svideo tekst (na neki način :D) :* :*

Obozavam da citam tvoje postove, uvijek nesto naucim.Voljela bih da ovo zazivi i kod nas,malo je morbidno ali voljela bih nasminkanu da me sahrane.

Hvala ti draga na neprekidnoj podršci <3 Što se tiče samog posla kod nas, možda da se ujedinimo i pokrenemo sami biznis? :D

Постави коментар

Омогућава Blogger.

Истакнути пост

Kada James Bond bira šminku... (recenzija i brošura)

Negde u julu tekuće godine obradovao me je mejl u kojem me tim Sephora-e poziva na blogersko druženje na kojem će predsta...

Search

Editorijali (klik na sliku)

TOP 5 postova

podrška

Prati me putem Bloglovin

moja galerija na Blenderu

About

Find me on BlogFeedNews.com

.

.

hvala vam!