Saveti za odabir četkica za šminkanje (by Bobbi Brown)

Unknown 2 19:42
Dragi ljubitelji šminke,


Za svoj prvi post sam izabrala temu koja je meni postala veoma bitna još od prvog trenutka kada sam iskusila šminkanje četkicama, a skoro me je baš drugarica upitala kako da zna koju četkicu da odabere. Verujem da će ovde pronaći odgovor i ona, i mnogi drugi koji su se suočili sa istim problemom.

Odabir prave četkice upravo pruža ono što nam je najvažnije u šminkanju, a to je lakšu kontrolu nad "alatom" za nanošenje šminke, ili tačnije, mogućnost podešavanja nivoa nanošenja šminke na određene delove lica i veću preciznost. Na veliku žalost, mnogi make up umetnici kod nas izgleda da ne poseduju potrebno znanje o upotrebi četkica, ili ne pridaju veliku važnost tome, što se može videti po uniformnoj šminki kod poznatih ličnosti, bez obzira na fizionomiju lica, doba, i priliku. 

Ako se šminkate četkicama, sigurno ste primetili da ne može svaka četkica da ima isti učinak. To umnogome zavisi od veličine, tvrdoće, načina na koji su sečene dlake, pa i same vrste dlake (sintetička ili prirodna dlaka). 
(izvor: moja fotografija)
Ako redovno upotrebljavate četkice, do sada ste barem intuitivno otkrili koja je četkica za šta, no iza toga stoji cela nauka koju iskusni make up stručnjaci kontinuirano razvijaju kako bi određena četkica imala nameravani učinak. O tome nam upravo govori "žena-zmaj", neponovljiva Bobbi Brown, svetski priznat make up umetnik i pionir "prirodnog" stila šminkanja. Sledeći saveti dolaze iz njene knjige pod nazivom  "Bobbi Brown Makeup Manual: For Everyone from Beginner to Pro", a smatram ih osnovnim gradivom šminkera na svakom stadijumu. 

Kvalitet četkice možete sami proceniti, tako što ćete testirati mekoću i postojanost dlake pritiskanjem gornjeg dela četkice, i lakoću manevrisanja zahvatom. Dlake ne smeju da opadaju, a držanje treba da bude dovoljno prirodno.

Četkice od prirodne dlake (veverice, koze, ponija, kune) su mekane i služe za blaže nanošenje, ili ublažavanje šminke, Najbolje se pokazuju pri upotrebi za senke, pudere u prahu i rumenila.

Četkice od sintetičke dlake su čvršće i omogućavaju bolju kontrolu i preciznost u nanošenju šminke. Najbolji su izbor za nanošenje kremastih senka, ajlajnera, korektora, pudera i karmina.

Šta svaki make up set treba idealno da  sadrži:

1) Četkicu za nanošenje rumenila - mora biti dovoljno široka da prekrije jagodicu obraza, a dlake treba da budu prirodne, mekše na dodir, zaobljene i po mogućstvu iskošene. (Moj lični favorit je Real Techniques Contour Brush)
2) Četkicu za bronzer - četkica sa ravnim vrhom, deblja od četkice za rumenilo. (Moj favorit je takođe Real Techniques Contour Brush)
3) Četkicu za korekciju obrva - četkica sa tvrdim, ukoso zasečenim dlakama. Najbolji izbor za ovu četkicu jeste mešavina sintetičkih i prirodnih dlaka. (Meni lično najviše odgovara da širina dlaka bude srednja, jer mi to omogućava da u jednom potezu nanesem senku na veću površinu obrva. Favorit mi je Real Techniques Brow Brush)
4) Četkicu za češljanje obrva - četkica sa tvrdim dlakama, nalik četkici za zube, samo je proređenija. (Moj favorit je EcoTools Lash & Brow Groomer)
5) Četkicu za korektor - četkica od sintetičke dlake koja treba da bude polu-tvrda i blago zaobljena. (Moj favorit je Real Techniques Detailer brush Brush) 
6) Četkicu za umekšavanje senke - mekana četkica od prirodne duge dlake, ni uzana ni preširoka. Služi za umekšavanje oštrih linija od senke, ili prelaza boja. Može se koristiti i za stavljanje pudera u prahu na ključne površine na licu, kako bi se fiksirao korektor i sl. (Apsolutni favorit mi je Avon Eyeshadow Brush sa srebrnom drškom, iz kolekcije od pre dobrih 6, 7 godina)
7) Četkicu za oblikovanje - četkica od prirodne guste i kratke dlake, sa ravnim vrhom. Ovakve dlake omogućavaju jače nanošenje senke. (Meni lično odgovara uža četkica jer mi je prevoj kapka srednje velčine. Lični favorit mi je Kiko 211 Eyes Brush)
8) Četkicu za nanošenje senke - četkica od prirodne dlake, mekša i zaobljena. Treba da bude široka dovoljno da prekrije deo kapka. (Najomiljenija četkica od svih četkica, Urban Decay Naked četkica)
9) Četkicu za senčenje - četkica ravnog vrha od prirodne dlake, koja lako može da oboji veću površinu oka. Ova četkica je veća i šira od četkice za oblikovanje. (Omiljena četkica Real Techniques Base Shadow Brush)
10) Četkicu za razmazivanje senke - mekša i manja četkica, oblijeg vrha. Služi za razmazivanje oštrijih linija, kao npr. od ajlajnera. Neizostavni alat za smokey eye stil. (Definitivni favorit mi je Avon Eyeshadow Brush with Smudger)
11) Četkice za ajlajner, tri vrste: a) kosa četkica - tanka četkica sastavljena od veoma kratkih, gustih dlaka, zasečenih na stranu. Može se koristiti za pojačavanje senke obrva; b) pljosnata četkica - tanka četkica sastavljena od sintetičkih i kratkih blago zaobljenih dlaka. Omogućava precizno nanošenje ajlajner linije. Za jaču liniju je treba nakvasiti; c) zašiljena četkica - veoma tanka i zašiljena četkica, od gustih sintetičkih dlaka. Najbolja za gel lajnere i precizno nanošenje. (Favoriti: Catrice Gel Eyeliner Brush i Real Techniques Fine Liner Brush)
12) Četkica za mekše nanošenje šminke na bazi pudera  - velika četkica od prirodne ili sintetičke dlake, koja služi za slabije nanošenje sjaja, bronzera, pudera, ili rumenila. (Favorit mi je Real Techniques Buffing Brush)
13) Četkica za tečni puder - veća pljosnata četkica, duge i pomalo zakrivljene sintetičke dlake. Omogućava  nanošenje dovoljne količine pudera na lice. (Apsolutni favorit: Avon Foundation Brush)14) Četkica za puder u prahu - velika pomalo zaobljena četkica, napravljena od prirodne dlake. (Delim favorita pod brojem 12)
15) Četkica za nanošenje karmina - čvrsta manja četkica dugih sintetičkih ili malo tvrđih prirodnih dlaka, blagog zaobljenja na vrhu. (Još jedan stari dobri favorit je iz Avonove kolekcije od pre 6, 7 godina, a može da posluži i Real Techniques Detailer Brush)
Ovaj tekst treba shvatiti kao skup dobronamernih saveta koji vas mogu informisati i razrešiti vam izvesne nedoumice. Da li ćete se opredeliti da nabavite sve pomenute četkice, do vaših je potreba. Izbor između sintetičkih i četkica od prirodne dlake nikada nije lak, jer ipak se ne mogu zaobići faktori kao što su dostupnost, cena, ali i etička dilema -  nikada ne možemo biti sigurni na koji način se došlo do prirodnih dlaka za pravljenje četkice. Danas se sve više make up umetnika opredeljuje za sintetičke četkice, baš iz navedenih razloga. Bitno je imati izbor, a na vama je da ga izvršite ;)

Hvala vam na poseti!

Pogledajte moj portfolio ovde.
Pridružite mi se na Fejsbuku ovde.
Pridružite mi se na Instagramu ovde.
Pridružite mi se na Tviteru ovde.

*fotografije na postu preuzete su iz knjige: "Bobbi Brown Makeup Manual: For Everyone from Beginner to Pro"

Related Posts

Saveti i preporuke 3651855690871024067

2 comments

Hvala Marina!Profesionalni i korisni saveti!

Hvala draga Petra. Drago mi je sto je tema korisna (*.*)

Постави коментар

Омогућава Blogger.

Истакнути пост

Kada James Bond bira šminku... (recenzija i brošura)

Negde u julu tekuće godine obradovao me je mejl u kojem me tim Sephora-e poziva na blogersko druženje na kojem će predsta...

Search

Editorijali (klik na sliku)

TOP 5 postova

podrška

Prati me putem Bloglovin

Prati nove objave putem email-a

About

Find me on BlogFeedNews.com

hvala vam!