Foto boks u kućnim uslovima (jednostavno uputstvo)

Unknown 12 00:31
Dragi moji,

S obzirom da još uvek nisam nabavila bolji fotoaparat, pribegla sam sredstvima koja mogu vidno da poboljšaju fotografiju. Opšte je poznato da na kvalitet fotografije (pored aparata) dosta utiče i količina svetlosti, a pošto većina nas fotka kod kuće, to postaje opšti problem. Jedan od načina da se obezbedi svetlo jeste da se juri trenutak kada sunce obasjava neki deo prostora, a drugi  da se veštački napravi ambijent sa dovoljno svetla.

Ovoga puta se zadržavamo na drugoj opciji. Naime, jedan od načina da dobijete solidne fotografije u kućnim uslovima uz pomoć veštačkog svetla jeste da  sami napravite foto boks (lightbox). Ako se niste susretali sa ovim pojmom, uskoro ćete shvatiti šta je i kako funkcioniše. Jedino ograničenje mu je što služi isključivo za fotografisanje sitnijih objekata (odnosno, objekata koji mogu stati u njega). No, ako se vaši postovi mahom baziraju na recenzijama kozmetike, ovo je prava stvar za vas.

"Uradi sam" foto boks jeste obična kartonska kutija, izrezana sa tri strane i obložena belim papirom ili platnom koje služi da ublaži svetlo upereno na predmet. Svetlo (najčešće stone lampe) se postavlja na tri strane foto boksa i na taj način se dobija ujadnačeno osvetljenje za predmet koji slikate u njemu.

Nakon teorijskog dela, sledi praktičan deo. Evo šta vam je sve potrebno za ovaj poduhvat:
1. Nekoliko belih listova formata A4 (ili većeg), ili duži komadi platna; zatim, selotejp, dvostrana lepljiva traka, flomaster za obeležavanje, jače makaze i veća kartonska kutija.

2. Cilj je da izrežete kutiju sa obe bočne strane i odozgo, dok zadnji i donji deo ostaju netaknuti. To činite na taj način što iscrtate sa svih navedenih strana jednake kvadrate. Kvadrati treba da budu što veći jer vam je potreban što osvetljeniji prostor za vaš predmet. Ali, vodite računa da ne preterate jer potrebno je da ostane deo kutije na koji ćete da lepite vaš papir.
Ocrtavanje sam radila uz pomoć papira, tako što sam vukla po jednu liniju preko svih strana pa sve dok nisam dobila oblik kvadrata na svakoj. Slobodno možete koristiti lenjir ako vam više odgovara. Linije ne moraju da budu najpreciznije. 
3. Uzmite makaze i secite po linijama koje ste iscrtali. Zatim, uzmite po 3 A4 papira i spojte lepljivom trakom kako je prikazano na slici ispod. Ako je kutija još veća, trebaće vam više papira. Tako spojenim papirima prekrite izrezane rupe i vodite računa da zaista budu prekrivene! Ne sme da ulazi direktna svetlost! Nakon što ste to uradili, spojte 2 do 3 A4 papira vodoravno uz pomoć obostrano lepljive trake. Izbegnite korišćenje selotjpa u ovoj fazi jer može da se desi da reflektuje svetlost. Ti papiri će, u buduće, služiti kao podloga za objekat koji slikate. 
4. Tako spojene papire zakačite na najvišu tačku zadnje strane u unutrašnjosti kutije, a drugi kraj na mestu na kojem se završava papir nakon što je napravio blagi luk.
5. Preostaje da osvetlite vaš foto boks. Položite kutiju na mesto na kojem vam je najlakše da postavite lampe. Ja svoj foto boks postavljam na sto, koji potom dovlačim ispod lustera, i kome prinosim dve stolice na koje postavljam lampe.  Bitno je da imate svetlo sa sve tri strane! Možete postaviti i treću stonu lampu na gornji deo, ne mora nužno da bude luster. Ako je neko od ta tri svetla slabije, ne brinite, no imaćete više posla u Fotošopu. 
Uzmite koji god aparat da imate, ili telefon sa kamerom, i krenite da fotkate.
6. Konačni proizvod može da ispadne kao na slici iznad, pa i bolje, kao na primer u prethodnom postu ovde. Ako ste nakon prebacivanja na kompjuter primetili da vam je svetlo neravnomerno, slabo i da je potrebno raditi izvesne dorade, moj savet je sledeći - koristite Adjustment Layers u Fotošopu.

  • Koristite Levels Adjustment Layer da podesite svetlo na slici i učinite boje realnijim;
  • Koristite Vibrance Adjustment Layer da pojačate boje na slici;
  • Koristite Curves Adjustment Layer/Brightness and Contrast Adjustment Layer da pojačate svetlo;


Ovo su samo neke od opcija. Ako prvi put ovo radite, iznad se nalazi tutorijal koji će vam pomoći. Kod iste osobe možete naći i zasebne tutorijale za sve navedene opcije gore. Ako se ne snalazite i dalje, napišite mi u komentaru da li želite blog post tutorijal na ovu temu. Imajte u vidu da svaka nova veština zahteva vežbu, stoga, ne odustajte!

Nadam se da će vam koristiti ovaj post. Ako želite da mi uputite sugestiju ili kritiku, slobodno to učinite u komentaru ili putem e-mail adrese.


Hvala vam na poseti!* Sve fotografije u ovom postu (sem ako je navedeno drugačije) jesu mojih ruku delo.

Pogledajte moj portfolio ovde.
Pridružite mi se na Fejsbuku ovde.
Pridružite mi se na Instagramu ovde.
Pridružite mi se na Tviteru ovde.


Related Posts

uradi sam 8937231831340922255

12 comments

Hvala puno, živa i zdrava ti nama bila! :D <3

Sutra cu ovo da napravim!!!!

Ja još uvijek nemam odgovarajući aparat. Slikam sa iphone-om ali se snalazim nekako. Imaš li neke savjete za fotografije sa ovim telefonom? :) Odličan post.

Verujem da je tvoj iPhone bolji od mog aparata, tako da, napravi svoj foto boks i nemaš brige. Fotke će da ispadnu fino :)

Hvala na ovom postu,baš mi je trebao jer ni ja nemam profi opremu i slikam kod kuće i to kad imam vremena.
Super je fazon,sad još samo da napravim. :-)

Hvala, ovo mi stvarno treba. Sad samo da se bacim u izradu :)

Hvala ti na ovom postu, ne bih se sama sjetila nikad! Tako jednostavno, a krasno, oduševljena sam *.*

Hehe, drago mi je da sam pomogla na neki način :3

Постави коментар

Омогућава Blogger.

Истакнути пост

Kada James Bond bira šminku... (recenzija i brošura)

Negde u julu tekuće godine obradovao me je mejl u kojem me tim Sephora-e poziva na blogersko druženje na kojem će predsta...

Search

Editorijali (klik na sliku)

TOP 5 postova

podrška

Prati me putem Bloglovin

Prati nove objave putem email-a

About

Find me on BlogFeedNews.com

hvala vam!