"Uradi sam" kozmetika

evenflowmakeup 3 18:29
Drage moje,

Za prvi post u 2015. godini odlučila sam da vam pišem o svom iskustvu sa kozmetikom u domaćoj radinosti. Cilj ovog posta je da vam opišem svoje iskustvo i navučem vas na ideju "biti sam svoj majstor". Na samom početku moram da kažem da mi je to jedno od najcenjenijih iskustva u 2014. godini. Evo kako je sve počelo:

Pre izvesnog vremena pala mi je na pamet ideja da eksperimentišem sa DIY ("uradi sam") receptima za balzame za usta, putere za telo i, meni najizazovnije i najinteresantnije, za sapune. Trenutak u kojem sam poželela da se okušam u tome bio je kada sam mackala po sebi neki puter za telo iz čuvenog Body Shop. Toliko su me opčinili miris i mekoća kože da sam odmah krenula da guglam šta koji sastojak znači kao i kako da napravim nešto slično u kućnoj varijanti. U svojoj potrazi nailazila sam na razne blogove i članke, u kojima su obični ljudi ali i hemičari i kozmetičari davali recepture kako za pomenute mazalice, tako i za sapune. Svako je, bez izuzetka, imao izuzetno pozitivne utisake nakon korišćenja takve kozmetike, nasuprot čestim razočarenjima usled korišćenja kupovne kozmetike. To me je najviše privuklo jer već duže vreme imam utisak kako je kupovna kozmetika uticala na pogoršanje moje kože. To se ogledalo najviše u suvoći kože ruku, nogu i usana, u osamnaestogodišnjoj borbe sa bubuljicama i masnom kožom na licu, i, najnovije, u pojačanoj iritaciji kože usled hronične koprivnjače. Shvatila sam da nemam šta da izgubim, i da će mi sigurno barem minimalno biti bolje.
(Božićni sapunčići)
Vrlo lako sam došla do domaće i strane literature o tehnikama i kombinacijama za pravljenje sopstvenih proizvoda, no najbolji uvid u čari zanata i dobru osnovicu za rad pružila su mi nesebična iskustva i znanje članova grupe "Hemija sapuna", koju predvodi profesor Hemijskog fakulteta Zoran Vujčić. Grupi mogu da pristupe svi oni koji žele da nauče kako da sami prave svoju kozmetiku i razna sredstva za čišćenje, koje su to štetne supstance u kozmetici, i kako da prepoznaju (i izbegnu) marketinške cake kojima se mnogi služe kako bi prodali svoj proizvod. Međutim, poželjno je da grupi pristupe i oni koji žele da podele svoja iskustva sa članovima ili doprinesu nekim novim znanjem. U grupi se može naći korisna literatura, spisak radnji sa dobrim sirovinama, gomila isprobanih recepata, kao i uvek neko ko može da vam odgovori na izvesne nedoumice. Link grupe se nalazi ovde. Ako niste i dalje sigurni da vi to možete ili želite, možda vas poguraju dva fenomenalna bloga vezana za aktuelnu tematiku - Zoran Vujčić Hemija oko nas i D.I. Prirodni sapuni.
(Anticelulit sapunčići)
Lično sam se oprobala u pravljenju sapuna, putera za telo, losiona za lice, pilinga za telo i noge, i balzama za usta, i mogu slobodno da kažem da ne postoji ništa lepše od osećaja da sam možeš da stvoriš, uz malo truda i znanja, nešto tako lepo i blagotvorno za organizam. A još je lepši osećaj kada podeliš sa nekim svoju rukotvorinu i od tada ti stalno traži još! I eto prve baze klijenata. Ljubav prema radu i posvećenost se uvek isplate, pre ili kasnije.
(Novogodišnji sapunčići)
 Kao što napominjem u svakom tutorijalu, veoma mi je bitna nega kože, te svojim klijentima obavezno tretiram kožu u skladu sa njihovim tipom, pa tek onda nanosim šminku. Uz to im obavezno pružim savete iz ličnog iskustva kako da na lak i jeftin način učine nešto dobro za svoju kožu. Veoma mi je žao što ranije nisam došla do saznanja da je moguće doći veoma lako do drugačije opcije za negu kože, te sam protraćila i vreme i novac, a što je najgore i unazadila stanje svoje kože. Svima nam je jasno da nega dolazi kako spolja, tako i iznutra, te da su kožne nepravilnosti čest odraz problema u organizmu. U svakoj knjizi top mejkap eksperata naićićete na deo posvećen pravilnoj ishrani i tretmanu kože, a često i savetima za upotrebu "prirodne" kozmetike. Smatram da se po tome najviše i razlikuju profesionalci i amateri, jer da bi se neko profesionalno bavio poslom šminkera, bitno je da pored ovladavanja znanjem potrebnim za dobro šminkanje, obrati pažnju i na suzbijanje kožne problematike. Slede neki od najbitnijih saveta za zdravu kožu od strane mejkap magova kao što su Bobbi Brown i Jemma Kidd:

- Jedite hranu koja će vam pomoći da revitalizujete kožu. Revitalizacija kože dobrim delom zavisi od vitamina, minerala i hidratacije
- Vitamini bitni za kožu jesu A (antioksidant koji se može naći u žumancima i mlečnim proizvodima), C (protein koji se može naći u citrusnom voću, brokoliju, bobičavom voću, paradajzu), E (antioksidant koji se može naći u žitaricama i orasima), vitamin B (može se naći u kvascu, jajima, jetri) i D (može se naći u žumancima, lososu, pasterizovanom mleku)
- Masne kiseline bitne za kožu jesu Omega 3 i 6 (prve se najčešće nalaze u morskoj ribi, lanu, orasima, lešnicima, a druge u suncokretovom, kukuruznom i sojinom ulju)
- Ne treba da preskačete obroke, kao ni da se prejedate
- Jedite hranu koja reguliše probavu
- Između obroka jedite hranu bogatu vlaknima 
- Hidratacija je presudna. Pijte minimum osam čaša vode, čajeve, bistre supe i jedite voće i povrće. Popijte obavezno čašu vode nakon konzumacije alkohola ili kafe.
- Ograničite unos alkohola, kofeina i nikotina jer u suprotnom sprečavate absorpciju vitamina i minerala, kao i dotok kiseonika u kožu
- Spavajte minimum osam sati
- Vežbajte redovno barem 20 minuta. Prilikom vežbanja kiseonik dolazi do kože, a nečistoće se izbaciju putem znoja
- pokušajte da pobegnete od stresa
- Izbegavajte losione za čišćenje lica koji sadrže u sebi alkohol
- Informišite se o tipu kože kako biste znali koju vrstu baze i pudera da nanesete
(Sapunčići za svakodnevnu upotrebu)
Toliko od mene za ovaj put. Želim vam svima da se opskrbite dobrom voljom, željom i strpljenjem i bacite se na pravljenje domaće kozmetike. Ako ništa, dobro ćete se zabaviti i na koristan način ispuniti vreme. Ako želite da saznate više o kozmetici koju ja pravim, ili poželite da vam napravim nešto po vašem izboru, kontakt možete pronaći na linkovima na kraju posta.

Srećna vam Nova godina i hvala na poseti!

Pogledajte moj portfolio ovde.
Pridružite mi se na Fejsbuku ovde.
Pridružite mi se na Instagramu ovde.
Pridružite mi se na Tviteru ovde.





Related Posts

uradi sam 6467103817040207605

3 comments

Sapunčići ti izgledaju sjajno, a meni su apsolutna slabost. Nikad ih previše. :D Inače, skidam kapu svima koji se bave uradi sam kozmetikom, mogu misliti kakav je osjećaj nakon što je proizvod gotov. :) Možda jednom i sama krenem s tim, imam provjereno dobar recept stručnjaka za kremu protiv zanoktica, ali nekako mi jednako nedostaje i vremena i strpljenja. Jednom možda.

Hvala ti draga puno, a ja apelujem na tebe da počneš čim nađeš iole vremena. Uopšte nije tako teško, a osećaj je neopisivo dobar! :) Greota je ne pokušati i imati želju.

zanimljivo, moraću i sama više se tim baviti

Постави коментар

Омогућава Blogger.

Истакнути пост

Kada James Bond bira šminku... (recenzija i brošura)

Negde u julu tekuće godine obradovao me je mejl u kojem me tim Sephora-e poziva na blogersko druženje na kojem će predsta...

Search

Editorijali (klik na sliku)

TOP 5 postova

podrška

Prati me putem Bloglovin

moja galerija na Blenderu

About

Find me on BlogFeedNews.com

.

.

hvala vam!