Omiljeni mejkap magovi (ili kako promeniti svet šminkom)

evenflowmakeup 12 22:51
Drage moji i dragi moji,

Ovaj post stoji već neko vreme u draftu jer nikako da izdvojim vremena da mu se posvetim na pravi način. S obzirom da je došao kraj radne nedelje, vratio mi se i entuzijazam za pisanje. Današnji post posvećen je nekolicini ljudi koji znanjem i vizijom stvaraju umetnost i uobličavaju taj divni "ritual ulepšavanja" kojem se podvrgavamo sa najvećim uživanjem. 

Ja vidim šminkanje kao poseban umetnički izraz - kao umetničku simbiozu. Lice je jedna "živa" površina na kojoj na bezbroj načina možemo "izgraditi" izraz, a izraz zavisi ne samo od našeg pristupa njoj, tj. od tehnike nanošenja boja i aplikacija, već i njenog prihvatanja našeg pristupa, tj. od teksture, boje i stanja kože kao i strukture lica. Da bismo znali kako da mu pristupimo moramo ga "oslušnuti", ili ti pažljivo analizirati. Jedno ne može postojati bez drugog, a odnos postaje umetnički samo kada se prožima!
Od svih vrsta umetnosti ova se čini najlakšom, ali nikako i najnezahtevnijom. Tačno je da se "platno" lako vraća u prvobitno stanje i da se greške mogu vrlo brzo ispraviti, ali svakom umetničkom izrazu pa i ovom prethode veština i znanje. Neka od nužnih znanja (koja utiču na primenu izvesne tehnike) uključuju: poznavanje teorije boja i teorije osvetljenja; namene, sastava i teksture kozmetičkih proizvoda; vrste i teksture alata; fizionomije lica, sastava kože i odlike njenih različitih tipova... itd. 
Veština je uslovljena znanjem, ali i ličnim odnosom prema budućem delu. U umetnosti čovek pronalazi svoj balans, dopunu kvaliteta koji mu fali u  životu, ali i beg u jedan novi svet, koji postaje sve primamljiviji ako se neposredno učestvuje u njegovom stvaranju. Ovo je jedan od bitnijih razloga za postojanje najrazličitijih umetničkih izraza. 

Nakon ovog nadahnutog (i pomalo apstraktnog) uvoda, vreme je da predstavim imena koja koja podržavam ali i podražavam. Njihov izraz je odvažan, fascinantan, inovativan i neprolazan, uvek usmeren ka pomeranju granica lepog. Pa da počnemo... 

MAX FACTOR - Otac filmske šminke. Ovaj poljski kozmetičar postao je popularan pronalaskom šminke koja je pomogla filmskim zvezdama da izgledaju veličanstveno i prirodno kako na crno-belom filmu (ortohromatski i panhromatski film), a tako i na filmu u boji; za prvo je izumeo tzv. "flexible greasepaint", odnosno danas boje za bodypaint, a za drugo "pan-cake-make-up", odnosno danas kameni puder. Pored ovih revolucionarnih otkrića, Max Factor je izumeo olovku za obrve, sjaj za usta, korektor, lažne suze i krv, vodootpornu šminku i unapredio mnoge druge formule. Bio je posebno cenjen u filmskoj industriji jer je šminku prilagođavao svakom glumcu ponaosob i modifikovao svoje formule shodno razvoju filmske tehnologije. Njegov ogromni doprinos nagrađen je 1928. godine od strane Akademije filmskih umetnosti i nauka.

 
  Flexible greasepaint
 (Neprirodan izgled koji je pružao prirodan izgled na ekranu)
(Izvor:  cabinetmagazine.org) 
The Beauty Calibrator (Sprava za utvrđivanje idealne šminke naspram lica)
(Izvor: webodysseum.com)
"Kupidonov luk" Kare Bou ("Signature look" Max Faktora)
(Izvor: redwriter.com)

Originalni promo poster za Pan-Cake-Make-Up (1946)
(Izvor:  cabinetmagazine.org)
ALBERTO DE ROSSI - Nazivali su ga "broj jedan" šminkerom u svetu filma. Ulepšavao je skoro sve dive malog ekrana u periodu od četrdesetih do sedamdesetih godina dvadesetog veka, a bio je omiljeni šminker Odri Hepbern. Smatrao je da šminka najbolje pristaje "starijim" licima jer se na njima prikazuje karakter. Govorio bi da su najleše žene sa kojima je radio Ava Gardner i Ana Magnani, pogotovu u starijem dobu. Saveti koje je često davao aktuelni su i danas: 1) Boju karmina ne treba birati na osnovu odeće koju nosite, već u skladu sa bojom kose, očiju i fizionomijom lica; 2) Ne treba preterivati sa čupanjem obrva, kao ni sa iscrtavanjem; obrve treba da deluju što prirodnije; 3) Šminku treba uvek prilagoditi prilici i okruženju; 
Odri Hepbern u filmu "How to steal a Million"
(Izvor: moviestarmakeover.com)
Elizabet Tejlor u filmu "Cleopatra"
(Izvor: zimbio.com)



PIERRE LAROCHE  - Pionir glitter šminke. Ovaj uticajni mejkap umetnik, iz imperije Elizabet Arden, odgovoran je za "iconic looks" Dejvida Bouvija iz ere Aladin Sane albuma i likova nezaboravnog mjuzikla" The Rocky Horror Picture Show". Šteta je što svet jako malo o njemu zna...
(Izvor: tumblr.com)
(Izvor: fanpop.com)
Tim Kuri u mjuziklu "The Rocky Horror  Picture Show"
(Izvor: artvallejo.org)
SHU UEMURA - Prvi azijski mejkap umetnik koji je stekao slavu na Zapadu i veliki inovator na polju industrije lepote. Vrhunac slave dostigao je nakon šminkanja Širli Meklejn za film "My Geisha". Bio je omiljeni šminker raznih zvezda među kojima je i Frenk Sinatra. Vodio se filozofijom da je osnova dobre šminke zdrava koža, stoga kao prvi proizvod izbacio je je "Unmask", ulje za skidanje šminke koje je ujedno imalo i hidrantna svojstva. Njegov doprinos ogleda se ponajviše u posebnom pristupu umeću šminkanja, pod nazivom "Mode make-up", koje je imalo za cilj da razbije konvencionalne šablone šminkanja i da uzdigne šminkanje na nivo umetnosti. Za njega se može reći da je prvi koji je od procesa šminkanja napravio umetnički performans. Pored inovacija u pristupu šminkanju, bio je inovator i u kozmetici - za svoje kozmetičke formule primenjivao je najnoviju tehnologiju i uvek išao ka tome da što više u njih inkorporira prirodne sastojke. Najprodavaniji proizvodi Shu Uemura kompanije, pored gore spomenutog ulja, jesu uvijač za trepavice i širok asortiman veštačkih trepavica.

Širli Mekjlejn u filmu "My Geisha"
(Izvor: themakeupgallery.info)


Prvi Mode make-up pod nazivom "Flaggy"

(Izvor: shuuemura.com)




Modni film Shu Uemura sledbenika "Make up not war"

(Izvor: youtube.com)




Neke od fantastičnih veštačkih trepavica iz Shu Uemura kolekcije 

(Izvor: thefashionrow.com)
KEVYN AUCOIN - Bio je jedan od najplaćenijih mejkap umetnika na svetu. Vodio se filozofijom da je svaka žena lepa i da je šminka samo oruđe da ta lepota izađe na površinu. Tvorac je revolucionarne kolekcije pod okriljem Revlona - "The New Nakeds", kozmetičke linije za sve boje kože, kojom je postavio standard za kozmetičke brendove. Široj javnosti je poznat kao tvorac naslovnice Voga iz 1986. sa Sindi Kraford i šablona za konturisanje lica, ali i kao izuzetno talentovan šminker koji je demonstrirao na poznatim ličnostima moć bezbrojnih transformacija putem šminke. Fun fact: Skoro sam otkrila da posedujem isečke Kevinovih radova u spomenaru iz osnovne škole ^_^ 
Face chart
(Izvor: blog.makeupedge.com)
S leva na desno: Amber Valeta kao Klark Gejbl, Džin Rolands kao Madam Baterflaj, Kristina Riči kao Edit Pjaf,
Izabela Roselini kao Ala Nazimova, Suzan Sarandon kao Bet Dejvis, Vinona Rajder kao Elizabet Tejlor,
Selin Dion kao Marija Kalas, Gvinet Paltrou kao Fej Danavej i Džejms Din.
(Izvor: ana-lee.livejournal.com)
FRANCOIS NARS - Fotograf i mejkap umetnik, poznat po odvažnom stilu u kome dominiraju jake boje, i po biranju modela nekonvencionalne lepote i tamne kože za svoje modne kampanje. Proslavio se šminkanjem za revije Marka Dzejkobsa, kao i sopstvenom kozmetičkom linijom koju je započeo lansiranjem karmina u 12 neobičnih nijansi provokativnih naziva.  
Šarlot Rempling
(Izvor: fashionstylebeauty.com)
Tilda Svinton
(Izvor: imworld.aufeminin.com)
(Izvor: redpoppyfashion.blogspot.com)
(Izvor: vogue.com.au)
(Izvor: musebeautyproblog.com)
(Izvor: narscosmetics.com)
PAT MCGRATH - Mejkap mag, poznata po inovativnom i avanturističkom pristupu šminkanju, korišćenju ručno pravljenih aplikacija i prstiju za nanošenje šminke umesto četkica. Često govori da inspiraciju pronalazi u oblicima, teksturi odeće i u različitosti lica. Jedna je od najraznovrsnijih i najuticajnijih mejkap umetnika današnjice. Godine 2013. nagrađena je za svoj doprinos kozmetičkoj industriji nagradom Član reda Britanske Imperije od strane kraljice Elizabete II.  
(Izvor svih slika: vogue.co.uk)

ALEX BOX - Prvobitno umetnik instalacija, a potom izvrstan mejkap umetnik koji crpi svoju inspiraciju iz prirode, dostignuća u tehnologiji, avangarde, magije, burleske, nepoznatog. Za svoj stil šminkanja kaže da predstavlja sponu umetnosti i nauke. Kreativni je direktor "alternativnog" brenda Illamasqua, koji mnogi nazivaju "šminkom za  alter-ego". Ponosna je na svoju kreaciju ajlajnera i sjajeva za usta u neobičnim "nekonvencionalnim" bojama kao što su crna i siva.

(Izvor svih slika: pinterest.com)
ELLIS FAAS - "Najumetničkiji" mejkap umetnik današnjice i fotograf, poreklom iz Danske. Proslavila se uz pomoć legendarnog Maria Testina, a vrhunac svoje slave dostigla je lansiranjem sopstvene kozmetičke linije inspirisanje bojama koje se nalaze u ljudskom telu, u futurističkom stilu pakovanja. Za svoj stil kaže da je fluidan i brz, jer je za nju šminka puna energije i stalno se kreće. Mnogi ne odobravaju njen stil i nazivaju ga šokantnim. Jedna je od retkih velikih umetnika koja savetuje "freelance" rad i nezavisnost.
Pošto uz Elis polako privodim kraju post, u celini prenosim njen savet mladim mejkap umetnicima:

"It’s very important that those getting into makeup know that they have to be very true to their own style. I think that is the most difficult thing. Agents and everyone will try to push you in another direction. They try to push you to be like everyone, but that’s not the way to get noticed. You have to stand out. If you sell out because you need money, you will not make it. You will not be happy. Always be true to yourself. If you’re different, be different. If you have a certain taste and you’re convinced your taste is good, keep with it. I was very strong in my opinion. Eventually someone might notice you because you’re different. Try to find a way to do your own thing in your own way. Make your own art. Take your own photos. Create your own pictures. Be an independent artist. Make this business your business." (Izvor: beautylish.com)
(Izvor: makeuputopia.com)
(Izvor: makeuputopia.com)
(Izvor: amayzine.com)


Izvinjavam se što je post podugačak, ali ništa manje nisam mogla da kažem za ove tako jedinstvene pojedince. Bilo mi je veliko uživanje da ponovo upadnem u ovaj emotivni i  čarobni vrtlog kreativnih ideja dok sam se prisećala njihovih veličanstvenih dela. 
Želim vam svima, ma čime se bavili u životu, da ne zaboravite na sebe! Bićete jedino zaista zadovoljni kada u rad uložite celo svoje biće i ljubav i ne date se omesti. Dajte sve od sebe da iznađete način da to ostvarite!




Hvala vam na poseti!


Pogledajte moj portfolio ovde.
Pridružite mi se na Fejsbuku ovde.
Pridružite mi se na Instagramu ovde.
Pridružite mi se na Tviteru ovde.

Related Posts

O umetnosti šminkanja 7368825064975536902

12 comments

Veoma zanimljiv tekst, bravo za ideju. Naučila sam nešto novo. :)

Hvala ti najlepše, drago mi je što ti je tekst bio od koristi :) :*

Veooma veoma lepo! Svaka cast za tekst, i spomenute makeup artiste. jedan od mojih fav je Alex Box sjajna je. :)

Hvala od <3! Alex je vanzemaljac! :)

Анониман 18. јануар 2015. 12:29

Fenomenalan tekst!

Uzivala sam citajuci, hvala na divnom tekstu :)

Hvala tebi, srce mi je puno kada dobijem ovakav komentar! :) <3

<3 :3 Drago mi je da ti se svideo! Biće ih još!

<3 ahhhhh kako posle ovog teksta obuzdati zelju da se ne oprobam u šminkanju. Imam ideju jednog lepog dana kada budem imala izložbu portreta volela bih da mi budeš počasni gost sa svojom izložbom umetnicke šminke.

Woow pa sviđa mi se ideja veoma! :D A ti polako zameni četkicu šminkerskom i pusti ruku ;) :* :*

Постави коментар

Омогућава Blogger.

Истакнути пост

Kada James Bond bira šminku... (recenzija i brošura)

Negde u julu tekuće godine obradovao me je mejl u kojem me tim Sephora-e poziva na blogersko druženje na kojem će predsta...

Search

Editorijali (klik na sliku)

TOP 5 postova

podrška

Prati me putem Bloglovin

moja galerija na Blenderu

About

Find me on BlogFeedNews.com

.

.

hvala vam!