Održavanje šminke i alata (by Bobbi Brown)

evenflowmakeup 2 17:10
Još jedna u nizu esencijalnih tema za sve nas koji se šminkamo jeste upravo kako da održavamo naš alat, kako da učinimo našu šminku trajnijom, i kako da znamo kada je vreme da odstranimo staru šminku. Bobbi Brown bi rekla da je šminka dobra onoliko koliko je alat dobar, u prevodu, alat mora biti uvek u najboljem stanju pre nego što se bacimo na rad. To podrazumeva da mora biti održavan na pravi način - kako čišćen tako i skladišten.
Vodeći se već pomenutom knjigom "Bobbi Brown Makeup Manual: For Everyone from Beginner to Pro", predstavljam vam nekoliko ključnih saveta:

1) Održavanje četkica - a) čišćenje - četkice treba čistiti mlakom vodom i blagim šamponom ili kupkom, tako što se pomenuto sredstvo za čišćenje stavi u šaku, četkica se nakvasi pod mlazom vode a zatim utrljava kružnim pokretima u šaku. Zatim, isprati četkicu, pritisnuti je peškirom, oblikovati i ostaviti sa se suši tako što će da visi u neseseru, ili vrh da visi sa stola. Ne preporučuje se pranje četkice umakanjem u posudu sa vodom i sredstvom za pranje, jer može da se desi da se odlepe dlake. Takođe se ne preporučuje da se četkica ostavi na peškiru da se suši jer se teže suši. Temeljno čišćenje se preporučuje jednom mesečno. Za brzinsko čišćenje, preporučuje se čistač u spreju (meni vlažna maramica radi posao); b) skladištenje - četkice treba čuvati u neseseru za četkice sa odvojenim mestom za svaku četkicu, ili u držaču za olovke, tako da vrh četkice bude na gore. (Dodajem na to kutijicu od štapića za uši, čaše, bilo šta u šta može da stane četkica )
                                                  (izvori: ulta.com, topmakeupbrusheswal.blogspot.com)                                                               
2) Održavanje sunđera  - sunđeri boljeg kvaliteta mogu da se peru u posudi sa sredstvom za čišćenje (šampon ili tečni sapun), a zatim se isperu i osuše na peškiru. Kvalitetniji sunđeri su kompaktniji, i ne drobe se kada se povlače po licu. Oni se mogu koristiti dok god ne poprime osobine navedenog. Sunđere slabijeg kvaliteta treba baciti posle prve upotrebe jer će se sasvim sigurno raspasti tokom pranja. Bobbi ne kaže ništa o skladištenju sunđera, a ja ih lično držim u kutijici u kojoj su kupljeni.


Kvalitetan sunđer
(izvor: ulta.com)

Sundjeri za jednokratnu upotrebu
(izvor: shop.cinemasecrets.com)


3) Održavanje šminke - Ovo je možda i najbitnija sekcija jer treba uzeti u obzir više faktora. Cilj nam je uvek da što više koristimo omiljenu šminku, stoga treba imati u vidu da kada dođemo do kraja karmina ili nam se slučajno izmrvi senka, ne treba odmah da ih odstranjujemo. Neki od saveta jesu da uzmemo ostatke i izvesnim metodama ih pretočimo u dizajniranu paletu - putem mešanja sa alkoholom, odnosno topljenja uz pomoć kašičice. Video klipovi ispod daju detaljne instrukcije kako se to radi:

(autor: Julia Graf)
odnosno,


(autor: Wendi Tung)


Ako se desi da krejonima nedostaje kapica, stavite plastičnu foliju umesto nje. Ako se slomi bočica tečnog pudera, prespite ga u neku drugu. Nažalost, ako se slomi kompaktni puder ili rumenilo, ja bih rekla da nastavite da ga koristite na vama, ali ne i na vašim klijentima, jer ćete delovati neuredno i neprofesionalno, dok Bobbi savetuje da ih treba baciti jer ne postoji način (kao kod senki) da se spasu.

Mnogi od nas bi odstranili šminku tek kada osete čudan miris ili uvide da se pojavila neobična tečnost na površini. No, make up stručnjaci su došli tokom njihovog iskustva do izvesnih rokova čuvanja kojih se treba pridržavati ako ne želimo da činimo loše našoj koži. Rokovi su sledeći:

Tečni, kremasti i kompaktni puderi, korektori, tečna i kompaktna rumenila, sredstva za vlaženje kože - 2 godine, karmini i olovke za oči i usta 1 do 1.5 godine, a maskara 6 meseci.


Nakon što otvorimo šminku i krenemo da je koristimo, izlažemo je mnoštvu razarajućih faktora - oksidaciji, degradaciji, i bakterijama koje dolaze usled vazduha, zatim potencijalnoj buđi i klijanju usled toplote i vlažnosti, i bacilima koje im prenosimo pipanjem. Stoga, veoma je bitno pridžavati se navedenih saveta, i pored toga, naći mesto u kući koje je hladno i mračno na koje ćete prebaciti svu šminku koji verovatno držite u kupatilu.

Hvala vam na poseti!


Pogledajte moj portfolio ovde.
Pridružite mi se na Fejsbuku ovde.
Pridružite mi se na Instagramu ovde.
Pridružite mi se na Tviteru ovde.

Related Posts

uradi sam 310445263544665769

2 comments

Veoma korisno! Odličan post!

Draga Radice, hvala najlepse! <3

Постави коментар

Омогућава Blogger.

Истакнути пост

Kada James Bond bira šminku... (recenzija i brošura)

Negde u julu tekuće godine obradovao me je mejl u kojem me tim Sephora-e poziva na blogersko druženje na kojem će predsta...

Search

Editorijali (klik na sliku)

TOP 5 postova

podrška

Prati me putem Bloglovin

moja galerija na Blenderu

About

Find me on BlogFeedNews.com

.

.

hvala vam!