Osnove pravljenja sapuna u kućnim uslovima (provereno i jednostavno uputstvo)

evenflowmakeup 32 19:42
Dragi moji,

Obećala sam da ću napisati još po koji post o mom iskustvu sa "uradi sam" kozmetikom. Na samom početku da rasčistimo jednu stvar - kozmetika ove vrste, iako se radi ručno i uz pomoć prirodnih sastojaka, opet se ne može nazvati prirodnom. Ako malo bolje razmislimo jasno je i zašto - sastojci koje koristimo dobijeni su mehaničkim/hemijskim procesom, tačnije prerađeni su za masovno korišćenje, ili proces koji koristimo da stvorimo kozmetički proizvod sadrži bar neku hemijsku supstancu. Stoga, ostaje nam da takvu vrstu kozmetike zovemo "uradi sam" ili "domaća" kozmetika.

Ovoga puta sam rešila da vam detaljno predstavim kako da sami napravite sapun od početka. Obećavam da će uputstvo biti jednostavno (da vas neću zamarati stručnim izrazima), a na vama je da ispratite sve korake kako ne bi došlo do neke greške bilo u procesu ili u krajnjem rezultatu.  

Imajte u vidu da je ovo osnovno uputstvo, te da ako želite da napravite neki komplikovaniji sapun, morate dobro istražiti ;) No, od ovoga se počinje.

Pre nego što pređem na sam proces saponifikacije, malo ću vam reći o sapunima i zašto da se upustite u tu avanturu koju ćete sasvim sigurno veoma zavoleti!

Sapuni su soli masnih kiselina. Masne kiseline se dele na zasićene (čvrsta ulja) i nezasićene (tečna ulja), a da bi sapun bio dobar mora da sadrži i jedne i druge u približnoj razmeri. 

Najbitnija svojstva sapuna su: da dobro pere i da prija koži (da je ne isušuje i da je ne iritira). Pri pravljenju sapuna morate zadovoljiti ova svojstva; ostala svojstva su proizvoljna i zavise od vaših preferencija (pena, oblik, boja, miris... itd). 

Sapun može biti u tečnom ili u čvrstom stanju, a osnovni postupci pravljenja su hladan i topli postupak. Ovde ću vam govoriti o hladnom postupku jer je najlakši i najbrži.
Fantastični sapuni profesionalaca i hobista iz grupe Hemija sapuna
(Izvor: facebook.com/groups/Hemijasapuna)
Glavni razlog zašto sam se upustila u ovu avanturu je taj što sam dobila hroničnu koprivnjaču koju su dodatno pogoršavala kupovna sredstva za pranje i negu. Istraživanjem putem literature i interneta došla sam do poražavajućeg otkrića da su kupovni sapuni u stvari deterdženti. Na blogu Zorana Vujčića, prof. Hemijskog fakulteta, možete pročitati argumente koji idu u prilog ovoj tvrdnji, ovde. Nakon ovog uverljivog teksta verujem da ćete i vi malo da porazmislite u ovom pravcu :) Stoga, da krenemo sa postupkom pravljenja sapuna... 

Osnovna formula za pravljenje sapuna (hladim postupkom) je sledeća:

Destilovana/demineralizovana voda + NAOH + biljna ulja/loj/svinjska mast 

NAOH (lye) - Natrium hidroksid, lužina ili živa, odnosno kaustična soda; u obliku je beličastih ljuspica ili granula i košta do 200 dinara/kg; može se nabaviti u poljoprivrednim apotekama; mora se čuvati na hladnom, suvom i izolovanom mestu, van domašaja dece i kućnih ljubimaca. 

Destilovana /demineralizovana voda - prečišćena voda; može se naći na pumpama i u farbarama; košta do 50 dinara/l. Napomena: Prokuvana voda i destilovana voda nisu isto i NE MOGU zameniti jedna drugu. 

Pogledajte spisak biljnih ulja sa njihovim svojstvima ovde. Nabavljaju se u radnjama zdrave hrane, u onlajn radnjama kao i kod proverenih fizičkih lica. Cene variraju od količine, zemlje porekla, metode dobijanja ulja, kvaliteta i sorte biljne vrste, tržišne potražnje i drugo.

Loj i svinjska mast se nabavljaju u mesarama, na pijaci, mada je najbolje nabaviti ih kod proverenog fizičkog lica. Cena im je do 200 din/kg. Pre upotrebe radi pravljenja sapuna (ili nekog kozmetičkog proizvoda), potrebno je pročistiti ih, a detaljan i proveren postupak načićete na blogu iskusnog sapundžije Darinke Ilić, ovde.

U sapun možete staviti izvesne dodatke, a oni uključuju: začine i mineralne pigmente (za bojenje), suvo cveće i lišće, ovsene pahuljice, morsku so, aktivni ugalj, glinu, etarska ulja (za miris) i drugo. Napomena: za bojenje mineralnim pigmentima morate se konsultovati sa stručnim licem (npr. sa hemičarem) jer izvesne komponente koje ulaze u njihov sastav mogu da izazovu nepoželjne reakcije u dodiru sa NAOH. Veoma je bitno da budete sigurni da pigmenti kojima bojite sapun nisu štetni. Neki kozmetički pigmenti kao i sve arome za bojenje hrane NE MOGU se koristiti. Informišite se pre no što se odlučite na ovaj korak!


Iz istog razloga, sapundžije su došle do dogovora da se u sapun dodaju etarska ulja samo u količini do 1% od ukupne količine ulja. Inače skupa analiza mozda će jednog dana otkriti pravu prirodu veze etarskih ulja i NAOH, a do tada treba biti oprezan.

A sada sledi mala lista termina (glosar) da biste se lakše snašli u objašnjenju procesa pravljenja sapuna:

Premašćivanje (super fat) -  metod kojim koji omogućava da se izvestan deo ulja koje stavljamo u sapun ne saponifikuje (da ne promeni svojstva); taj metod takođe čini da se uravnoteži recept ako smo stavili malo više NAOH nego što ide po receptu (zbog neprecizne vage npr.); Savetuje se da se stavi do 4%, ne preko toga (sapun može biti sluzav npr.), a svakako se savetuje početnicima. 
To se radi na 2 načina: 1) stavi se vrednost u kalkulator (predstaviću kasnije), odnosno 2) ne stavlja se nikakva vrednost u kalkulator, već se doda izvesna količina ulja u trag. U ovoj varijanti lakše je odrediti koja ulja će biti nesaponifikovana... no, nemojte se baktati sa time za početak.

Popust (discount) - slično kao i pojam gore, tačnije, odnosi se na  opciju 1. Predstavlja smanjenje NAOH u odnosu na količinu ulja potrebnu za recept kako bi izvesna količina  ulja ostala nesaponifikovana. Napomena: Ako na vašoj kutiji NAOH stoji 98%, to znači da je kada krenete sa pravljenjem sapuna popust već 2%. Imajte to u vidu.

Trag (trace) - trenutak kada uočite da vaš mikser ostavlja "trag" u smesi, odnosno, kada smesa dostigne gustinu pudinga (nestvrdnutog!). U tom trenutku se, opciono,  stavljaju dodaci u sapun (etarska ulja, boje, dodatno ulje...).

Sazrevanje sapuna (cure time) - Vremenski period tokom koga se sapun "suši"; taj period služi da bi isparila voda iz sapuna i da potencijalni višak NAOH postane neškodljiv. Period sušenja uglavnom traje 4 nedelje od kada izvadite sapun iz kalupa. Za neke kombinacije ulja, kao što je sapun sa visokom koncentracijom maslinovog ulja (preko 70%), taj proces traje i mesecima. 

Sada ste spremni za pravljenje prvog sapuna... Evo kako to ide i šta vam je sve potrebno (pod uslovom da ste kupili namirnice):

1. Pred vama su ulja, stoga treba proveriti kakva svojstva ima koje ulje, koliko procenata se stavlja u sapun i kakav će sapun dati. Najbolji način je da posetite sledeću stranicu: http://www.lovinsoap.com/oils-chart/

2. Kada ste se okvirno odlučili koja ćete ulja staviti (pritom vodeći računa o tome da sapun mora da ima i čvrsta i tečna ulja), idite na kalkulator za vaš recept: http://soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp  a evo i kako da ga koristite.
Type of lye: NAOH
Weight of Olis: grams; u prazno mesto upišete koju količinu ulja želite da stavite (imajte u vidu da će sapun ispasti veći od količine ulja koju stavite); savetujem vam da za početak krenete sa malom količinom, do 500 grama.
Water as % of Oils: 38% ; ovo je preporučena količina, a ako se budete bavili ovim zanatom saznaćete kada je bolje menjati ovaj procenat.
Superfat: 4% ; ume i ova cifra da varira, ali je ovo preporučeno.
Fragrance: 0 ; ovo jednostavno zanemarite jer neće ući u vašu kalkulaciju; gore sam vam navela koliko procenat dodataka treba da ubacite.
Recipe list funkcioniše tako što na levoj listi nađete vaše ulje i kliknete add i tako dok ne ispišete sva ulja koja želite da stavite u sapun. Napomena: zbir ulja mora da bude 100%, odnosno da bude jednak broju koji ste stavili u "weight of oils"; to ćete pronaći na dnu pod Totals
Kada ste sve popisali, kliknete na Calculate recipe, pa view or print recipe. Odmah potom će vam se otvoriti novi prozor sa tačnim gramažama vode, NAOH, i ulja, kao i "proračun" kvaliteta budućeg sapuna, što vam savetujem da ne gledate toliko jer mnogi faktori nisu uzeti u obzir.

3. Sad kada imate sve spremno, treba se baciti na merenje, topljenje i mešanje.

a) Nabavite što precizniju kuhinjsku vagu, posudu od nerđajućeg čelika ili apotekarskog stakla (za rastvor NAOH i vode ), šerpu ili neku posudu sa plitkim dnom (za ulja); pripremite 2 kašike (ne smeju biti aluminijske ili bakarne), štapni mikser, toplomer, silikonske kalupe ili kalup, i lakmus papir za testiranje PH vrednosti.

b) Izmerite vodu, pa NAOH. Stavite gumene rukavice i zaštitne naočare (mogu i one za plivanje), i u prvu posudu sipajte vodu pa u nju NAOH (NIKAKO OBRNUTO!!!). Nikako nemojte stajati iznad posude dok ubacujete NAOH. Ubrzo će se zagrejati rastvor i ispustiti neprijatan miris. Ako primetite da se gromuljice nisu skroz rastvorile u vodi, promešajte kašikom. Na kraju bi rastvor trebalo da bude proziran.
Bred Pit vam savetuje da se ne igrate sa NAOH ;)  (scena pravljenja sapuna u filmu Fight Club)
(Izvor: imgur.com) 
c) Izmerite ulja, pa ih prespite u drugu posudu. Tu posudu stavite na šerpu sa vodom do pola pa na ringlu. Vi sada topite ulja na pari. Voda će se zagrejati i ispuštati paru koja će grejati posudu na kojoj su ulja. Kako bi vam bilo jasnije, pogledajte klip dole.
Za vas bitna deonica počinje od 0:49 (Izvor: Youtube.com)

d) Kada su se ulja rastopila, skinite ih sa šerpe. Proverite toplomerom temperaturu i ulja i rastvora vode i NAOH, i kada oba budu između 35-40 stepeni Celzijusa, sipajte dobijeni rastvor u ulja. Ubacite štapni mikser i mutite. Kada dostignete gustinu ređeg pudinga i uočite kako mikser ostavlja trag, tada prespite mešavinu u vaš kalup. Pritom, izdvojte količinu od okvirno 15 grama koju ćete testirati pre upotrebe sapuna.

e) Pokrijte kalup plastičnom folijom, pa ćebencetom ili peškirom i odložite ga na neko suvo i hladno mesto. Nakon 24 sata, pipnite vaš sapun i ako vam deluje da nije previše mekan, izvadite ga iz kalupa i položite na nešto tvrdo (u ovom trenutku se radi i sečenje sapuna ako je sapun iz jednog velikog dela). Prekrite ga plastičnom folijom čisto ovlaš, da ne pada prašina po njemu, i ostavite ga da zri 4 nedelje.

f) Pre upotrebe sapuna, gore pomenuti deo od 15 g stavite u 100 ml destilovane vode i čekajte da se rastopi. Umočite ph papirić u rastvor i sačekajte nekoliko sekundi. Uporedite boju papirića sa paletom boja na poleđini ph štosa. Ako vam papirić odgovara boji ph vrednosti u rasponu od 7-10, vaš sapun je bezbedan za korišćenje. Ako je manja od toga, najverovatnije imate manjak NAOH u sapunu. Ako je preko 10, konsultujte se sa stručnjakom. Napomena: ova metoda je neprecizna ali dovoljna da odredite okvirno vašu Ph vrednost. 
*Svu potrebnu opremu (sem apotekarskih posuda) možete pronaći u kineskim radnjama, svaštarama ili preko Limunda/Kupinda.
Fantastični sapuni profesionalaca i hobista iz grupe Hemija sapuna
(Izvor: facebook.com/groups/Hemijasapuna)
Preostaje mi još samo da vas opet pozovem u fenomenalnu grupu Hemija sapuna čiji su mi članovi, što profesionalci, što hobisti kao i ja, neizmerno pomogli da se okušam u ovom zanatu. Kao što sam spomenula u jednom od prethodnih postova, grupi mogu da pristupe svi oni koji žele da nauče kako da sami prave svoju kozmetiku i razna sredstva za čišćenje, otkriju koje su to štetne supstance u kozmetici, koje sastojke nikako ne treba koristiti za pravljenje kozmetike (npr. kozje mleko!) i nauče da prepoznaju (i izbegnu) marketinške cake kojima se mnogi služe kako bi prodali svoj proizvod. Međutim, poželjno je da grupi pristupe i oni koji žele da podele svoja iskustva sa članovima ili doprinesu nekim novim znanjem. U grupi se može naći korisna literatura, spisak radnji sa dobrim sirovinama, gomila isprobanih recepata, kao i uvek neko ko može da vam odgovori na izvesne nedoumice. Zašto da i vi ne postanete jednoga dana profesionalci?! :)

Toliko od mene za ovaj put. Ako imate pitanja, sugestije ili kritiku, možete ostaviti u komentaru ili mi pisati na e-mail koji ćete naći na mom profilu. Srećno!


Hvala vam na poseti!

Pogledajte moj portfolio ovde.
Pridružite mi se na Fejsbuku ovde.
Pridružite mi se na Instagramu ovde.
Pridružite mi se na Tviteru ovde.

Related Posts

uradi sam 4998997186167745158

32 comments

hvala puno na ovom postu! za valentinovo idem na ovakvu radionicu gdje se radi sa sodom, o postupku sam čitala , tako da jedva čekam tečaj. nego nije mi jasno čemu loj i svinjska mast?

Loj i svinjska mast se mogu dodati umesto biljnih ulja, ali i u kombinaciji sa njima. Oni su samo jedna od opcija koje možete iskoristiti za pravljenje sapuna. +Za sapun sa visokom koncentracijom tih sastojaka važi da lepo peni i da prija ponajviše zreloj koži. Nekada su loj i svinjska mast bili jedini dostupni sastojci, te se sapun pravio uz pomoć njih, kišnice i ceđi (ekstrakta pepela). No, namena takvog sapuna je bila najpre za pranje veša jer je dobro čistio. Srećno na kursu! :)

Marina, odlično odradjeno, sistematizovano i pravi je bukvar za jednog početnika. Eh, da je ovoga bilo kad sam ja počinjala...Hvala ti u ime svih početnika! :)

Heheh da ste imali sve ovo možda ne biste bilo toliko posvećeni i puni ideja :) Hvala Vam puno <3

Au hvala ti na ovom :) Čim budem u prilici skupim sve potrebno, pokušaću :)

Pokušaj obavezno, zaljubićeš se! :)

Divan vodič za jednog početnika, svaka čast!
Jedno vreme sam jako želela da se oprobam u pravljenju sapuna jer inače volim sve te handmade i homemade radnje, pa sam na kraju odustala. Imaću ovaj tekst na umu ako me opet uhvati ta faza :) L.

POST JE PREDOBAR!!!
SUTRA PRAVIM PRVI SAPUN! :D

Od sada ti kometarisem javno, jer sam sinoc napravila blog i prvi post je tu,pa dodji da se druzimo skupa.... :*

Obavezno da probaš! Kad preguraš prvi nećeš znati šta je dosta :D Hvala ti draga <3

TOOO!! :D Samo napred! <3 Dolazim da ti čekiram blogić odma :)

Bravo za detaljno objašnjenje pre svega znanje. Učlanila sam se u grupu,citam tamo objave. Kao pala s'Marsa nista mi nije jasno :) probala bih da napravim neki običan blag sapun

Kupovala sam neke "prirodne" sapune i uvek mi je ostajao film na licu,neki tragovi masti i čudnog zatezanja. A moja koza je mesovita nos mastan. Nikad mi nisu primali. Jel slučaj i sa ovim sapunima tako?

Ne :) Pročešljaj malo "Files" deo u grupi, naći ćeš neke osnovne recepte te ih slobodno probaj. Jedan od najboljih je recept Darinke Ilić koji možeš naći na mom darivanju!

pošto sam na pijaci nakupovala dosta tih domaćih sapuna a živim u stanu, umotani u u onu providnu foliju i odloženi u orman u jednoj kartonskoj kutiji. Da li će im to škoditi?

Nikako, ta folija ih štiti od isušivanja, a kutija od direktne svetlosti :)

Ivanka Mlinar 13. јун 2015. 16:22

Hvala Vam sto ste ovako detaljno opisali postupak rada za sapun .

Draga Ivanka, hvala Vama sto citate! Trudila sam se da pokrijem moguce nedoumice tokom prvog susreta sa pravljenjem sapuna.

Moja baa je pravila sapun od masti, za ves I secam se da ga je mesala po nekoik sati.Ja bih volela, takodje od masti, da pravim sapun za ruke I telo.Da li je pstupak isti? Ili da mi ga objasnite.Unapred hvala.:-)

Moja baa je pravila sapun od masti, za ves I secam se da ga je mesala po nekoik sati.Ja bih volela, takodje od masti, da pravim sapun za ruke I telo.Da li je pstupak isti? Ili da mi ga objasnite.Unapred hvala.:-)

Poštovana, ovde možete naći taj recept. Potrebno je pre početka dobro isprati mast. http://diprirodnisapuni.blogspot.rs/

Poštovana/i,

Pokušajte u poljoprivrednoj apoteci/radnji, farbari ili na Limundu/Kupindu. Ph papir se vodi i pod nazivom lakmus papir i papir za merenje kiselosti.

Poštovana,

Pokušajte u poljoprivrednoj apoteci/radnji, farbari ili na Limundu/Kupindu. Ph papir se vodi i pod nazivom lakmus papir i papir za merenje kiselosti.

Hvala na divnom i jasno objasnjenom postupku pravljenja sapuna! Mene interesuje kako izmeriti temperaturu sode, hoce li soda naskoditi termometru koji mora da se spusti u nju da bih znala tacnu temperaturu (valjda je potrebno da je 38-39 stepeni C)?

Prilično lepo i opširno napisano. Kakv je prostor potreban za nekoga ko hoće da se profesionalno bavi proizvodnjom sapuna, da li su potrebne neke analize proizvoda, dozvole,...? Koji zakon reguliše ovu oblast? Hvala!

hvala konacno sam shvatila premascivanje i popust iako sapune radim vec desetak godina. te termine sam cula u grupi koju pominjete ali niko nije imao nameru da tamo to lepo objasni ka sto ste ovde ucinili, profesora izuzetno cenim mada nisma pocela sapune d aradim po kaklulatorima koje spominjete i ne radim po prcentima vec po gramima i kalulatiru manufakture miletin koji su izuzetno ejdnostavno objasnili sve oko izrade sapuna i prirodne kozmetike. svako dobro i hvala

Sjajan tekst! Sve lepo objasnjeno. Interesuje me samo na dnu posta, procitao sam i zbunilo me je malo, citiram: "Kao što sam spomenula u jednom od prethodnih postova, grupi mogu da pristupe svi oni koji žele da nauče kako da sami prave svoju kozmetiku i razna sredstva za čišćenje, otkriju koje su to štetne supstance u kozmetici, koje sastojke nikako ne treba koristiti za pravljenje kozmetike (npr. kozje mleko!) i nauče da prepoznaju (i izbegnu) marketinške cake kojima se mnogi služe kako bi prodali svoj proizvod."
Mozete li mi/nam objasniti malo vise o tome ili eventualno usmeriti na neki clanak?
Hvala

Konkretno me interesuju stetni rezultati upotrebe kozjeg mleka

Постави коментар

Омогућава Blogger.

Истакнути пост

Kada James Bond bira šminku... (recenzija i brošura)

Negde u julu tekuće godine obradovao me je mejl u kojem me tim Sephora-e poziva na blogersko druženje na kojem će predsta...

Search

Editorijali (klik na sliku)

TOP 5 postova

podrška

Prati me putem Bloglovin

moja galerija na Blenderu

About

Find me on BlogFeedNews.com

.

.

hvala vam!